7/7/16

Foscors blanques

A les nits blanques hi he vist sempre el perllongament de la vida clara, de l'avenir col·lectiu en plenitud que tan els costa a les regions del nord. Les nits blanques del llòbrec Sant Petersburg de 1993 eren tal esclat de vida que fins i tot els espellofats gats de Crim i càstig s'havien amagat. Aquí, que anem sobrats de llum, a voltes la insolació no ens permet veure les nostres pròpies foscúries. I en tenim moltes.
Ara llibres i la fundació Pere Coromines, per exemple, il·luminen la negror en que estava sumida l'obra de Joan Coromines, potser el romanista més important del món i més oblidat aquí. Reediten el diccionari etimològic en tres volums i en versió condensada, i seguiran amb l'Onomasticon i altres obres. Si aconsegueixen fer una versió on-line i gratuïta del diccionari, la llum que projecti farà millor la nostra vida col·lectiva.
Un altre que aporta molta llum a la negror, en aquest cas novel·lesca, és la biblioteca la Bòbila de l'Hospitalet. El club de lectura iniciat el gener del 2000 arriba al centenari. Hi han passat cent autors de vint països, en obres publicades entre 1926 i 2016, de Philip Marlowe a Carlos Zanón. Centenars de persones han après a llegir novel·la negra guiades per en Jordi Canal, i han entès que és un gènere que va més enllà de la mera distracció. I pels que l'H ens cau lluny, el fanzine digital l'H Confidencial, amb propostes de lectura i informació com no es troba enlloc més.
Qui no aporta cap llum a la negror, per premis que convoquin, és RBA. No només és la primera editorial sense editors, sinó que ara és també la primera que reconeix que ha defraudat a Hisenda. El president del grup, Ricardo Rodrigo ha acceptat dos anys de presó. Fosc, negre, lleig.