23/7/15

La remuntada

Ho hem dit. La literatura infantil i juvenil catalana està en gravíssima crisi: caiguda de vendes, socialització dels llibres i desatenció institucional s'han conjurat posant al límit de la ruïna un sector capdavanter, creativament i industrial. És per això que la incorporació de la Institució de les lletres Catalanes (ILC) al Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT) és una excel·lent noticia. El que sorprèn, fins i tot a la pròpia directora de la ILC, Laura Borràs, és que la màxima institució de la literatura catalana no en fos membre. Curiosament l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) si que n'era; la indústria estava representada i la creació no (sic!). 
Amb la ILC també entren al Consell L'Institut Ramon Llull, la Asociación de Agentes Literarios de Espanya (ho veieu com el gènere és important), l'Associació d'Editors del País Valencià, i tornaran a tenir representació els il·lustradors. Una de les persones que més hi entén de llibres per a joves, Reina Duarte, directora de publicacions d'Edebé, en continua essent la presidenta. Si l'entrellat institucional queda ara per fi ben travat, no hi ha excusa per què el sector no remunti. La ILC vol treballar immediatament, posant diners, per rellançar el projecte del municipi lector, una molt bona iniciativa per a promoure la lectura. La Laura Borràs desitja que, en cinc anys, en fossin cent els municipis compromesos amb la idea. Be.
Però hi ha llacunes fosques. La forma com es margina el col·lectiu Autors en Perill d'Extinció (APE), grup que treballa per reflotar del naufragi el gènere, sorprenen Laura Borràs i qualsevol. Haurà de desplegar la seva solvent diplomàcia per resoldre un conflicte que fa mal a tothom.