17/7/15

Catalans a Buenos Aires. La història continua

La biblioteca del Casal de Catalunya de Buenos Aires és a la magmífca seu modernista que l'entitat te al barri de San Telmo. Diorigida per Jordi Amor, s'ha reobert recentment després d'un temps tancada per reformes. D'entre els 14 mil títols hi podeu trobar aquests:

Foto: Rosa Mª Fernández Pi






















El Casal de Catalunya de Buenos Aires es va fundar l’any 1886 amb el nom de Centre Català, i te la seu al barri de San Telmo, en un solar que va ser adquirit per Lluís Castells, el seu fundador, i cedit a l’entitat. L’edifici, ampliat l’any 1927, és d’un estil entre modernista i neogòtic, obra d’Eugeni Campllonch i Julián García Nuñez, argentí format a Barcelona amb Domènech i Muntaner. L’any 1940 es va fusionar amb el Casal Català (fundat l’any 1908) i va prendre el nom definitiu de Casal de Catalunya. Els anys de l’exili americà al Casal va tenir una importància molt rellevant a tot el país, i encara avui és dels més importants de llationamèrica.
Empenyo la porta de la biblioteca Pompeu Fabra, a la planta baixa, i hi descobreixo en Jordi Amor, un llicenciat en humanitats per la UAB porta cinc anys vivint a Bs As. Hi va anar sense premeditació: no hi tenia cap xicota, ni parent, ni feina; simplement tenia ganes de canviar d’aires. Ara ja comença a pensar que potser porta massa temps aquí, i li fa por acabar fent-hi arrels. De moment s’ha compromès a posar en marxa com cal la biblioteca de 14 mil títols què, tot i ser d’una bellesa inqüestionable, a hores d’ara no passa de ser una pila de llibres, alguns dins d’armaris i d’altres en capses de cartró.
(fragment de Cosmopista a Buenos Aires. -Inèdit-)

Seguiu la programació de CASAL.TV, la televisió del Casal de Catalunya de Bs As. Clicant AQUÍ


Dues imatges del Casal de Catalunya de Bs As