9/4/15

Aigües de la primavera

Des que fa deu anys Túrnez i Sesé van publicar 'Aigües de la primavera', la cançó sobre el poema de Josep Carner és el meu himne personal d'aquesta estació. Si no l'heu escoltada us esteu perdent una de les millors melodies de la música catalana d'avui. I és que, tòpic o no, la primavera és l'època on la literatura floreix, al marge de poncelles i altres replecs cutanis.
Dissabte es fa Visor'15, un veterà festival a El Vendrell. Pedro Zarraluki, Ada Castells, Flàvia Company, Victor del Árbol, David Monteagudo i un Poetry Slam que ja no falta a cap cita, són els caps de cartell que ha posat enguany l'organització encapçalada per José Luís Espina. Una altre programa ambiciós i heterogeni és el de MOT, festival de literatura de Girona i Olot que, d'es d'avui i fins el dia 19 acollirà a autors del renom de John Lanchester, Cees Nooteboom, Rafael Chirbes, Lobo Antunes, Petros Màrkaris, Luis Goytisolo, Lolita Bosch, Sergi Pàmies o Imma Monsó. 
Però el que més abunda són els festivals de narrativa negra. Cuenca farà Casas Ahorcadas del 23 al 26, la Cerdanya acollirà dels dies 1 a 3 de maig un festival literari transfronterer, Pirineus negres, i la Conca de Barberà tindrà els mateixos dies el primer festival on hi haurà maridatge de vins de la terra i novel·la negra en català (d'aquí i d'arreu del món), titulada El vi fa sang; més idoni impossible. Àlex Martín, Anna Mª Villalonga, Sebastià Benassar, Margarida Aritzeta, Pau Vidal, Jordi de Manuel, Dolors Udina o Jordi Canal seran algun dels participants i els vins dels cellers de la D.O. els protagonistes del final de festa de cada dia que han organitzat Salvador Balcells i Joan Rendé. Ja arribarà l'estiu, amb la aquella xafogor indolent.