19/2/15

Sang i vi

Al festival Tiana negre del 2014 en Salvador Balcells va prendre la paraula a tots els qui, en una taula rodona on tots els presents semblaven ser de la Conca de Barberà o tenir-hi parents de sang (sic!), li van demanar que organitzés una trobada del gènere a la seva comarca. Només li posaven una condició: que les taules rodones i conferències anessin acompanyades de tasts de vins de la D.O. I dit i fet. Va parlar amb el millor escriptor-cellerer del país, en Joan Rendé, i després amb a Margarida Aritzeta, i plegats van anar a veure els que manen. I la Diputació, el Consell Comarcal i els ajuntaments els van dir que si, és clar, per que la Conca de Barberà sembla un d’aquells llocs on mai no hi passa res, i no convé perdre l’oportunitat de que hi passin coses.
El resultat es un trobada de novel·la negra en català (tant d’autors locals com traduïts), que es farà del 10 al 19 d’abril, principalment a l’Espluga de Francolí i que tindrà el millor nom possible per a una activitat així en una terra com la Conca ‘El vi fa sang’. D’entrada hi ha ja tancades dues taules rodones, La novel·la negra en català, avui i La independència també a la novel·la negra i, el millor i més innovador: presentacions de novetats als millors cellers de la comarca, amb tast de vi inclòs, és clar. A banda hi haurà activitats populars com representacions teatrals, contes negres per a infants, concurs de relats o mercat de novel·les.
Els entesos diuen que aquest és el model de festival literari que funciona a Europa, més enllà dels espectacles mediàtics de les fires. Potser. El que és segur és que, acostar els llibres al públic és la única forma raonable de fer lectors; que és el que cal. I amb vi, arriben millor.