17/3/11

Enhorabones vàries

 Festes i trobades. Per commemorar el desè aniversari, els editors catalans de Viquipèdia intentaran dissabte ser-ne 2000 de cop. Ara en són 1.300 mensuals de mitjana; o sigui que, si voleu col•laborar en batre aquest rècord, aneu al local dels castellers de Barcelona (c/Bilbao 212), us ho agrairan. El català va ser la segona llengua a la Viquipèdia i la tercera en tenir edició pròpia. La primera entrada la va fer Daniel Josep Queraltó des d’Andorra tal dia com avui de fa deu anys a les 0.41h. Va definir la paraula Àbac. A finals d’any la Viqui catalana tenia 300 mil articles, essent la tretzena versió amb més entrades. Per molts anys.
Una altra festa d’aniversari és la del premi l’H Cofidential, que enguany l’ha guanyat la Cristina Fallaràs amb ‘Las niñas perdidas’. El guardó de novel•la negra impulsat per la biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet fa cinc anys i ho celebrarà dissabte 26 amb una, esperem, abundant dosi de pisco sour. Iupi.
Més enhorabones, ara per a Salamandra. En deu dies ja han ventilat els 30 mil exemplars de la primera edició de ‘Purga’, novel•la de la finesa Sofi Oksanen, premi Fèmina estranger i premi a la millor novel•la europea de l’any. Van per la segona edició i l’editora, Sigrid Kraus, està més contenta que un gínjol.
I encara una darrera i sincera felicitació, després de quatre anys de no fer-ho, dilluns es va tornar a reunir la Xarxa Tècnica de Política Lingüística del Govern, un òrgan format per personal de diferents àrees de la Generalitat que vetlla per l'ús correcte del català a l'administració. Perquè tant de temps inactiva? Per desídia administrativa i perquè, no ens enganyem, a la majoria de departaments els fan nosa. Són el gra al cul lingüístic.