16/4/09

BALCONS I TERRASSES

Els que vam construir la pel•lícula de la nostra infantesa amb la vida que vèiem passar des del balcó de casa mentre jugàvem amb els cotxes de miniatura pels geranis de l’àvia, sabem de la capacitat de descobrir móns que tenen els balcons de Barcelona. Entusiasmats per aquesta idea, potser perquè de petits van fer el mateix, en Lluís Bosch i l’equip de publicacions de l’Institut del Paisatge Urbà de BCN, han fet un homenatge al balcó en forma de llibre. Li van demanar a l’Anton Maria Espadaler que l’escrivís i al gran Ramon Manent que el fotografies i així ambdós fan el saludable exercici de mirar el balcó des de la ciutat, d’interpretar-lo, de relacionar-lo amb l’art i la història i d’interpel•lar l’època segons l’obertura i com mira la ciutat. El resultat d’aquesta col•lecció de rostres ciutadans és imponent, un llibre de Sant Jordi per als que passeu de best-sellers, mediàtics i premis, sens dubte. I ull viu a la tardor, perquè n’anuncien un altre de potent, el dedicat a la Barcelona de la il•lustració, potser l’època menys coneguda de la ciutat.
La gent del Grup 62 no caben en un balcó ni tant sols reduint tots els seus editors /es a la mida d’una caricatura com les que il•lustren simpàticament la invitació que envien a la gent del gremi pel dinar de Sant Jordi. I com que no hi caben, doncs es trobaran en una terrassa.
En un balcó no, a la sala municipal d’exposicions, i amb la mostra ‘El traç i la paraula’, d’Albert Ràfols Casamada, demà comença la cinquena primavera poètica a la Garriga, una llarga llista d’actes literaris fins a primers de juny. Enguany Albert Benzekry ofereix una programació de luxe. Per saber-ne més: www.primaverapoetica.com.

1 comentari:

Albert ha dit...

Gràcies per la referència, Rafael, hi estàs ben convidat. Salutacions des de la Garriga i molt bona diada.